W lecznictwie wykorzystuje się dwa gatunki lawendy – lawendę wąskolistną (Lavandula angustifolia, nazywaną też lawendą lekarską lub angielską) i szerokolistną (Lavandula latifolia). Z kwiatów tych roślin uzyskuje się olejek eteryczny – główny składnik leczniczy tej rośliny. Zawartość olejku eterycznego w świeżych kwiatach lawendy wynosi ok. 1 proc, w suszonych jest go więcej – ok. 3 proc.

Olejek lawendowy jest najbezpieczniejszym i jednym z najbardziej wartościowych olejków eterycznych – należy do nielicznej grupy olejków, które można stosować bezpośrednio na skórę.

Zewnętrznie olejek lawendowy stosuje się m.in. w przypadku migreny, w chorobach skóry (trądziku, łuszczycy, egzemach), infekcjach górnych dróg oddechowych, bólach mięśni, stłuczeniach. Olejek z lawendy łagodzi też dolegliwości związane z ukąszeniami owadów (w takich przypadkach stosujemy nie rozcieńczony olejek) i oparzeniami (w tym słonecznymi) – można wtedy stosować olejek nie rozcieńczony lub rozpuścić go w niewielkiej ilości wody.

Wewnętrznie kwiatów lawendy (w postaci naparu i nalewek) używa się np. w zaburzeniach żołądkowo-jelitowych (kolce, niestrawności), łagodnych zaburzeniach snu, stanach nadmiernego pobudzenia, wyczerpaniu nerwowym i migrenach. Słaby napar z lawendy można też podawać niemowlętom w przypadku kolki i rozdrażnienia.

Olejek z lawendy jest też naturalnym środkiem do zwalczania wszawicy – aby pozbyć się pasożytów, sporządza się płukankę do włosów (10 kropli olejku rozpuszczamy w wodzie) i używa czystego olejku do wyczesywania gnid (kilka kropli lawendowego olejku rozprowadzamy na gęstym grzebieniu).

Warto wiedzieć, że oryginalny olejek z lawendy nie jest fioletowy, jak najczęściej go kojarzymy, ale słomkowożółty. Olejek ten można kupić w dobrych aptekach i sklepach zielarskich, podobnie jak suszone kwiaty lawendy.

Lawenda jako przyprawa – wykorzystanie lawendy w kuchni

Lawenda jest nie tylko wszechstronną rośliną leczniczą, ale też świetną, choć wciąż rzadko stosowaną, przyprawą. Kulinarne zastosowanie mają świeże i suszone kwiaty lawendy, jej liście (głównie świeże), a także gałązki. Słodkawy lekko cytrusowy smak lawendy doskonale wzbogaca ciasta, desery, sałatki i koktajle.

Ciekawym pomysłem jest przygotowanie cukru lawendowego – suszone kwiaty lawendy dodajemy do drobnego cukru w proporcji 1:1, mieszankę trzymamy kilka tygodni w szczelnym pojemniku, po czym przesiewamy, aby pozbyć się kwiatów. Tak przygotowany cukier jest bardzo aromatyczny, dodawać go można do wypieków, deserów lub po prostu do herbaty.

Lawenda doskonale nadaje się również do potraw mięsnych (szczególnie dziczyzny i baraniny). Można dodawać ją do marynat lub obkładać nią mięso. Lawenda nadaje się także aromatyzowania oliwy i octu winnego.

Lawenda jest bardzo aromatyczna, dlatego w kuchni używamy jej z umiarem, by nie zdominowała potrawy i nie zepsuła jej smaku (danie może nabrać goryczy).

Dostępny w BIO-REH lub bezpośrednio od producenta na www.foreverliving.com, zaloguj się przez „dołącz”, wpisz numer osoby zapraszającej – sponsora 480000136852 i kupuj ze zniżką 15 lub 35 % kiedy chcesz i jak chcesz.

Nie jestem lekarzem – specjalistą lecz pasjonatką medycyny naturalnej. Przed użyciem olejków w celu leczniczym należy skonsultować się z lekarzem lub specjalistą

UWAGA: Stosowanie lawendy nie zastąpi kuracji zaleconej przez lekarza, zaś dłuższe stosowanie olejku lawendowego wymaga konsultacji lekarskiej.